Een exfoliant of thuispeeling mag eigenlijk niet ontbreken in je skincareroutine. Regelmatig exfoliëren geeft je huid een frisse, egale uitstraling en kan ook helpen bij onzuiverheden of extra hydratatie. Maar hoe kies je de juiste thuispeeling? Hieronder deel ik mijn tips en productaanbevelingen.
Waarom is exfoliëren zo belangrijk?
Een exfoliant verwijdert dode huidcellen op een milde manier, waardoor je huid er frisser en egaler uitziet. Vanaf je dertigste wordt dit proces minder efficiënt, waardoor exfoliëren steeds belangrijker wordt. Het maakt je huid niet alleen stralender, maar helpt ook de opname van andere producten in je huidverzorgingsroutine te verbeteren.
Hoe kies je de juiste exfoliant?
Hoe weet je of een exfoliant werkt en waar moet je op letten? Mijn tips:
- Parfumvrij: Kies een exfoliant zonder parfum, te herkennen als ‘parfum’ of ‘fragrance’ op de ingrediëntenlijst (INCI).
- Lage concentratie alcohol: Alcohol zou niet hoog op de ingrediëntenlijst mogen staan. Lees hier meer over welke alcoholsoorten je beter kunt vermijden.
- Correcte zuurconcentratie: De werking van een exfoliant hangt af van de juiste concentratie zuren. Glycolzuur werkt goed rond de 8%, salicylzuur bij 1-2%, en melkzuur tussen de 5-10%.
- pH-waarde: Een effectieve thuispeeling heeft meestal een pH-waarde tussen de 3 en 4. Bij twijfel kun je de producent vragen naar de pH-waarde van het product.
- Kalmerende ingrediënten: Voor dagelijks gebruik zijn exfolianten met kalmerende ingrediënten naast de zuren vaak beter verdraagbaar.
Welke zuren zijn geschikt voor beginners?
Als je net begint met exfoliëren, kies dan een milde variant met grotere moleculen, zoals salicylzuur of melkzuur. Deze zijn zachter voor de huid dan glycolzuur, dat vanwege de kleinere moleculen dieper kan doordringen. Voor beginners zijn lagere percentages en milde samenstellingen ideaal.
Zuur kiezen op basis van huidtype?
Voor een vette of onrustige huid zijn zuren zoals salicylzuur vaak een goede keuze, omdat ze vetoplosbaar zijn en overtollig talg aanpakken. Toch werkt soms glycolzuur beter bij bepaalde huidtypes door de dieper doordringende werking. Het belangrijkste is te kijken hoe jouw huid reageert en aan te passen als je weinig effect ziet.
Rustig opbouwen
Begin met exfoliëren door twee à drie keer per week te starten en bouw dit langzaam op. Merkt je huid irritatie? Schaal dan terug. Uiteindelijk kun je, afhankelijk van je huidtype, een keer per dag een exfoliant gebruiken. Meer is niet altijd beter; ontdek wat voor jou werkt.
Let op: bij de start of bij verhoging van het percentage zuur kan purging optreden, wat inhoudt dat er tijdelijk meer onzuiverheden ontstaan. Dit is meestal van korte duur en na een week of twee zou je huid juist kalmer en stralender moeten worden.
Productaanbevelingen
Dr. Jetske Ultee | Exfoliant voor de normale tot vette, onrustige en/of gevoelige huid
- 1% salicylzuur, zoethoutwortelextract, evodia & allantoïne
- pH 3,5 – 4,0
- Mild genoeg voor starters en gevoelige huidtypes
Dr. Jetske Ultee | Exfoliant voor de normale tot droge huid
- 8% glycolzuur, beta-glucan & allantoïne
- pH 3,5 – 4,0
Paula’s Choice | Calm 1% BHA Exfoliant
- 1% salicylzuur, beta-glucan & groene-thee-extract
- pH 3,2 – 3,8
Pestle And Mortar | Lactic Acid Toner
- 5,34% melkzuur & niacinamide
- pH 3,8
Drunk Elephant | Protini Powerpeptide Resurf Serum
- 10% melkzuur, peptides & hyaluronzuur
- pH 3,5
Paula’s Choice | Skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant
- 8% glycolzuur, allantoïne & zoethoutwortelextract
- pH 3,5 – 3,9
Drunk Elephant | T.L.C. Framboos Glycolic Night Serum
- 10% AHA’s (glycolzuur, melkzuur, tartaarzuur, citroenzuur) & 1% salicylzuur
- pH 3,5
Allies of Skin | Mandelic Pigmentation Corrector Night Serum
- 11% amandelzuur, melkzuur & salicylzuur, bakuchiol & niacinamide
- pH 3,5
Conclusie
Wat voor de ene huid goed werkt, kan voor de andere huid minder geschikt zijn. Het is daarom belangrijk om kritisch te kijken naar ingrediënten en geduld te hebben. Neem de tijd (minimaal zes weken) om te beoordelen of een product voor jou werkt.